Itikaf – En spirituell resa mot Gud

Itikaf – En spirituell resa mot Gud

 

Guds Sändebud (fvmh & hf) har sagt:

”Alla tidigare synder kommer att bli förlåtna för den person som isolerar sig själv (i moskén under Itikaf) i sann tro och hopp (om Guds belöning).”

(Kanz al-Ummal, hadith 24007)

 

De tre heliga månaderna har anlänt och vår själs mest andliga resa kan börja. Månaderna Rajab, Shaban och månaden Ramadan är en helig och andlig period som ger oss alla möjlighet till själsligt utvecklande, men framförallt en chans att söka närhet till Gud och Hans Profet Muhammed (fvmh & hf). Dessa dagar fylls av olika dyrkahandlingar såsom fasta, bön, åkallan och koranrecitation.

 

Bild: budskapet.nu

 

Måndagen den 10 april börjar ”de vita dagarna” av månaden Rajab. De inleds under den välsignade födelsedagen av Imam Ali (fvmh). De vita dagarna är kända genom hela året för sin rekommendation att fasta. Men just i månaden Rajab får vi möjlighet att isolera oss i moskén under tre dagar medans vi fastar, läser den Heliga Koranen, lyssnar på föreläsningar och står i bön under nätterna, precis såsom våra tidigare profeter (fvmd) har gjort. Just detta är Itikaf.

 

Den Heliga Profeten Muhammed (fvmh & hf) har sagt:

”Rajab är den månad som är för att söka förlåtelse, så sök förlåtelse ifrån Gud.”

 

Imam Ali Center har sedan 2012 hållt i Itikaf just under den islamiska månaden Rajab. I år så kommer Itikafen börja efter skymningsbönen på måndagen den 10 april och fortsätta i tre dagar framåt (tisdag, onsdag och torsdag) och avslutas den 13 april, alltså den 15 Rajab. Då fasta kommer att pågå så erbjuder moskèn Iftar (mat efter skymningen) och Suhur (mat innan gryningen) alla dagar. Önskar man något extra bör man ta med sig det själv.

 

Årets program kommer bl. a. innehålla religiösa och kulturella föreläsningar, kunskapscirklar, koranläsning och gemensamma böner. Beroende på antalet personer som anmäler sig så kommer moskén att kunna erbjuda föreläsningar på olika språk såsom svenska, arabiska och persiska. Vid anmälningar över 15 personer så anordnas detta. Sista anmälningsdagen är onsdagen den 5 april och anmälan görs genom besök i centret eller via kontakt på telefon.

 

Även i Malmö på Imam Sadiq Center kommer en Itikaf att hållas.Kom och möt Gud tillsammans med dina syskon i tron. Varmt välkomna!

 

Källa: www.budskapet.nu

 

----

Publicerad: 2017-03-31