Ramadan 2015

Den 19:e eller 20:e juni kommer förmodligen vara den första dagen i månaden Ramdan 2015. Du som fastar har cirka två timmar på dig att äta och dricka; tänk därför på hur, vad och när du skall äta under dessa timmar, ca 22:45 till 00:45. Lider inte du av någon sjukdom och har bra disciplin kommer du definitivt att klara av fastan utan några besvär. Följande är våra råd:

 

  1. Bryt fastan med 2-4 dadlar. Socker i blodet ligger, efter 22 timmars fasta, på låga nivåer och det är därför viktigt att låta, med ett par dadlar, sockernivån långsamt stiga. Nyttan med detta är att man undviker att utsätta sig för risk för diabetes, då det är farligt att låta sockervärdet i blodet snabbt stiga. En annan nytta är att undvika att äta mycket då man låter hjärnan hinna förstå att den inte behöver mycket mat då socker i blodet har börjat stiga tack vare dadlarna du ätit. Att bryta fastan med ett par dadlar är något som Profeten Muhammed (s) har rekommenderat.

 

  1. Tänk på att cirka 67% av kroppen består av vatten och att det är viktigt att inte låta kroppen bli uttorkad. Du behöver cirka 1,5 liter vatten om dagen, beroende på hur mycket vatten du förlorar. Du bör därför under dina två timmar dricka vätska vid flera tillfällen. Människan kan leva ett par månader utan mat men inte mer än 3-4 dagar utan vätska.

 

  1. Drick ett par glas varmt vatten. Kroppens värme är på 37 grader och det är därför viktigt att inte överraska kroppen med kallt vatten.

 

  1. Efter kvällsbönen meghrib och innan nattbönen Ishaa, ät gärna något lätt som också har vätska, exempelvis soppa eller frukter. Det är alltid bra att äta frukt innan mat och inte tvärtom.

 

  1. Efter Isha-bönen har du nu låtit din uttorkade kropp att absorbera vätska som nu passerat eller håller på att passera magsäcken. Socker i blodet har stigit i lämplig takt och du kan nu välja att äta något nyttig och lättare måltid.

 

  1. Se upp för att inte äta mycket för då förlorar du dels på att inte kunna äta mer senare på natten när du skall påbörja fastan och dels genom att du stänger magsäcken mot ytterligare vätska. Vatten passerar magsäcken efter cirka 10-15 minuter och öppnar vägen för nytt näringsinflöde. Maten däremot stannar i magsäcken under ett par timmar. Tanken är att du skall äta din huvudrätt efter midnatt innan du påbörjar fastan. 

 

  1. När du har ätit enligt rekommendationen ovan har du lättare fokusera på böner och åkallan. Detta eftersom en fylld mage försvårar för en andlig koncentration.

 

  1. Var vaken åtminstone en halvtimme efter maten. Detta för att maten skall hinna spjälkas i magsäcken. När du sover sjunker blodcirkulationen i kroppen bland annat magen; något som resulterar att maten blir kvar i magsäcken vilket är ohälsosamt.