Sammankomst för att uppmärksamma Zakzakis utsatthet i Nigeria + uttalande

Shiamuslimska organisationer i Stockholm anordnar en sammankomst  i syfte att uppmärksamma sheikh Ibrahim Zakzakis utsatthet och livshotande situation i Nigeria. 
 
Demonstrationen hålls lördagen den 10 augusti 2019 från kl. 14:30 till 16:00. Samlingen sker framför Nigerias ambassad i Stockholm. Adressen är Tyrgatan 8. 
 
Alla bröder och systrar är välkomna att delta i demonstrationen. 
 
Datum: Lördagen den 10 augusti 2019
 
Tid: kl. 14:30 - 16:00
 
Plats: Vid nigerianska ambassaden.
 
Adress: Tyrgatan 8 i Stockholm
 
#FREEZAKZAKY
 
 
Demonstranter i Nigeria har vid flera år krävt att Zakzaky friges
 
 
 
Om imamen Ibrahim Zakzakys situation i Nigeria
 
 
Till: Svenska FN-förbundet
 
Kopia till: Nigerias ambassad i Stockholm
 
I Nigeria, där den ökände terrorgruppen Boko Haram sprider skräck och avsky, finns en fridfull och genuin muslimsk och populär rörelse som heter IMN - "The Islamic Movement in Nigeria” - vilken grundades för ca 35 år sedan. Grundaren Sheikh Ibrahim Zakzaky, 66 år, är känd för sin rättrådighet och uppmanande till andra att vara orädda i kampen mot förtryck. 
 
Tack vare Sheikh Zakzakys karaktär växte IMN snabbt. IMN uppmuntrar till en interreligiös enighet bland nigerianer. Med honom i spetsen manifesterar rörelsen islams fredliga och människovänliga karaktär. Sheikh Zakzakys motto har varit: ”Våra vapen är positiva resonemang, sanning och gott uppförande. Pistoler är för de hänsynslösa och dumma.” Därav har IMN inte haft några sammandrabbningar.
 
Trots att Nigerias armé har problem med Boko Haram valde de sommaren 2014 att attackera IMN:s fredliga manifestation som uppmärksammade palestiniers utsatthet och uppmanade omvärlden att agera mot ockupation av Palestina. Demonstrationen attackerades av den nigerianska armén och många oskyldiga dödades, bland annat tre av Sheikh Zakzakys söner.
 
Rörelsen fortsatte vara fredlig och cirka 11 månader senare var det dags för nästa attack. Denna gång innebar attacken ett blodbad och målet var sheikhen och IMN:s församling i Zaria där tiotusentals hade samlats för att fira en högtid. Folk försökte förgäves stoppa armén och därav ägde en massaker rum som kostade flera hundra oskyldiga och fredliga människoliv. Sheikh Zakzaky förlorade tre andra söner och skadades själv allvarligt. 
 
Sedan dess sitter han utan någon dom i fängelse. Detta trots att den federala domstolen i Abuja i december 2016 dömde att han skulle friges. Flera demonstrationer som har krävt att han skall friges har attackerats av militären. Senast den 26 juli 2019 sköts minst 20 personer till döds och flera skadades allvarligt och många arresterades. Detta är något som avslöjar brutaliteten hos den nigerianska militären.
 
Han är inte endast oskyldigt fängslad utan nekas även medicinsk behandling trots sitt tillstånd, med en kula i huvudet och höga halter gift i blodet. Denna omänskliga behandling innebär antagligen att man vill döda honom. Den 5 augusti beordrade en domstol i Kaduna att Zakzaky skall få akut medicinsk behandling utomlands, risken är dock stor att militären återigen trotsar domslutet.
 
Trots alla dessa brott mot IMN har medlemmarna hållit sig fredliga och upprätthållit rörelsens lugna karaktär. Trots den respekt som IMN och Sheikh Zakzaky förtjänar har hans oskyldighet inte fått någon märkbar uppmärksamhet internationellt.
 
Protester och demonstrationer runt om i världen kräver att Sheikh Zakzaky släpps fri och får den livsviktiga läkarvården. Demonstrationer har gjorts i Danmark, Storbritannien, Nigeria, Pakistan, Indien, Turkiet, Kashmir, Indonesien, Washington, Toronto, Teheran och Genève. 
 
Att fängsla och tortera honom är ett brott mot demokratin, mänskligheten och det nigerianska folket, dessutom tas det ingen hänsyn till hans ålder eller hälsotillstånd. Vi uppmanar Svenska FN-förbundet att kräva från den nigerianska regeringen att omgående frige Ibrahim Zakzaky.
 
Demonstranter vid Nigerias ambassad
 
Lördagen den 10 augusti 2019
 
 

 

 

 

---

Publicerad: 2019-08-06