Vigsel

Vänligen observera:

  •  För att undvika missförstånd och eventuella framtida problem, rekommenderar vi de blivande makarna att överväga om de vill inkludera några villkor som paret vill inkludera i vigselavtalet, givetvis förutsätts det att villkoren överensstämmer med islams lagar. Vid eventuellt andra frågor eller funderingar kan ni kontakta oss.
  • Hemgiften eller brudgåvan måste anges tydligt och klart i blanketten. Klicka här om du vill veta mer om vad hemgift är och vad den innebär.
  • Paret ska boka tid för att besöka kontoret och lämna in erfordrade handlingar samt för att ingå islamiskt äktenskap. Nedan ser ni vilka handlingar som ska tas med till besöket samt en länk till formuläret där paret ska ange sina personuppgifter och boka tid online i förväg. Kontakta oss vid frågor eller funderingar.

OBS! Det kärvs att boka tid (online) i förväg för att lämna in erfordrade handlingar och för islamisk vigsel (Se nedan).

ERFORDRADE HANDLINGAR (FÖR RELIGIÖS VIGSEL):

Giltig svensk legitimation (t.ex. pass, id-kort, körkort etc.).

Personbevis (Ämne: Familjebevis*).
OBS! Personbeviset får inte vara äldre än en månad. Personbevis ska beställas hos skatteverket. Besök www.skatteverket.se för att läsa mer om personbevis och om hur du beställer.

* I personbeviset ska det stå om personens civilstånd. Om makan och maken som ansöker, är redan gifta med varandra, ska namnet på partnern stå i personbeviset. I normalt fall står alla dessa uppgifter i familjebeviset. Därför ska ni beställa personbevis med ämne: Familjebevis. Däremot behöver vi inte få information om eventuella barn till maken eller/och makan.

Iranskt ID-bevis (så kallad ”Shenasnameh”)
Endast för iranska medborgare som vill senare registrera sitt äktenskapet hos iranska ambassaden i Stockholm.

Kopia av makens och makans sista religiösa äktenskapsskillnad.
Endast om maken / makan har varit gift förut.

Dödsattest på kvinnans far.
Endast om det är hennes första äktenskap och hennes far inte är vid liv.

Faderns godkännande.
Är det första äktenskapet för dig och du är självständig och kan fatta beslut själv, då ska du inte behöva faderns godkännande. Faderns godkännande gäller ej om kvinnan har tidigare varit gift eller om kvinnan har konverterat till islam.

1625 SEK (inkl. 25% moms) administrations avgift.
Beloppet kan betalas med kort i kontoret. Det går även bra att betala i förväg till centrets plusgirokonto: 643195–1 eller swisha till 1231963024 (vänligen ha kvitto på utförd betalning med er). Ange ”Vigselavgift” i meddelandefältet vid online-betalning.

– Fyll i formuläret och Boka tid online, i förväg.
Vänligen observera att du måste boka tid i förväg för att få hjälp med vigsel. Vi kan tyvärr inte hjälpa par som besöker oss utan förbokad tid.

Klicka här för att fylla i formuläret och boka tid

Observera att: 

  • Om den blivande maken inte är muslim, krävs det att han skall konvertera till islam för att vi skall kunna förrätta vigseln. Vi erbjuder personen litteratur och muntlig information inför konverteringen. Om makan inte vill bli muslim på grund av diverse anledningar, behöver hon inte konvertera men vid detta fall kan vi endast förrätta den så kallade tidsbestämt vigsel. I ett sådant fall kan paret komma överens om en tid. Då förrättas en tidsbestämd vigsel som är (enligt islams rätt) giltig under den bestämda tiden.
  • Enbart kompletta handlingar kommer att behandlas.
  • Alla inlämnade personuppgifter och handlingar behandlas i församlingen med hänsyn till lagen om GDPR. Klicka här för att läsa mer om hur vi behandlar och hanterar dina personuppgifter.
  • För mer information, ta kontakt med Imam Ali Islamic center.

Imam Ali Islamic Center önskar de blivande paren ett harmoniskt och lyckat liv.

BORGERLIGT ÄKTENSKAP
(Registrering av vigseln hos myndigheten skatteverket)

Den vigsel som utförs av församlingen har endast religiös betydelse. Om paret vill registrera sitt äktenskap hos Skatteverket (Folkbokföringen) krävs det att de ansöker om Hindersprövning hos myndigheten.
Skatteverket kommer sedan att besluta om detta och skickar ett så kallat Vigselintyg till paret. Sen kan paret boka en tid hos vigselförrättaren i församlingen för att få intyget undertecknat av honom. Församlingen tar ut en administrationsavgift på 400 SEK för detta. Beloppet betalas på plats med kort eller via Swish.

Vänligen observera att paret måste ringa och boka tid i förväg för att få vigselintyget undertecknat. Tidsbokning för detta sker endast via telefonnummer 08-58012314.

Paret kan välja även att ingå religiös vigsel och få intyget undertecknat, vid samma besök. Läs mer om hindersprövning och hur man ansöker genom att klicka här.

Uppdaterad: 2022-10-08

Back to top button